Ce este medicina de familie?

Controalele de rutină și investigațiile de bază ar trebui să se afle pe lista ta de necesități anuale, iar medicul de familie ar trebui să fie prima persoană spre care te îndrepți atunci când simți că ceva este în neregulă. 

Conform unui studiu recent, aproximativ o treime dintre respondenți au declarat că nu s-au adresat medicului de familie în ultimul an, în timp ce alți 16% au declarat că nu au un medic de familie înregistrat.

Medicina de familie poate rezolva peste 80% din problemele medicale curente și are rolul de a-ți oferi îndrumarea și tot sprijinul medical de care ai nevoie. Apelează cu încredere la medicul tău de familie pentru orice situație!

 

Care sunt caracteristicile asistenţei acordate de medicul de familie? 

Caracteristicile asistenţei acordate de medicul de familie sunt următoarele: 

  • Oferă acces și ajutor medical tuturor pacienților și reprezintă primul punct de contact cu sistemul de sănătate;
  • Acordă asistența medicală necesară și redirecționează pacienții către celelalte secții specializate din sistem, în funcție de simptomele acestora. Un exemplu de astfel de secții sunt: cardiologie, dermatologie, neurologie etc.;
  • Medicul are ca scop cunoașterea în profunzime a pacientului său: situație și istoric medical, comportament, zi de naștere etc.;
  • Vizează o comunicare directă medic-pacient, bazată pe încredere și respect reciproc, în care pacientul devine un factor important în menţinerea/restabilirea propriei sănătăţi;
  • Asigură continuitatea asistenţei medicale primare prin consultaţii de urgenţă înregistrate prin sistemul naţional de urgenţă, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie, precum şi în regim de gardă, prin intermediul centrelor de permanenţă;
  • Examinează cu atenție și oferă o schemă de tratament corectă pentru problemele de sănătate ale pacienților;
  • Urmăreşte rezolvarea problemelor de sănătate ale comunităţii și susține starea de sănătate și de bine a pacienților prin intervenţii adecvate şi eficiente.

 

Ce acte sunt necesare pentru a te înscrie sau transfera la un medic de familie?

Dacă în prezent nu ești înscris la niciun medic de familie sau vrei să te transferi, poți apela cu încredere la serviciile noastre! Înscrierea și transferul se realizează simplu și rapid, prin intermediul următoarelor acte:

  • Act de identitate în original;
  • Card de sănătate, dacă acesta a fost emis;
  • Cerere de înscriere;
  • Fișă de negație de la fostul medic de familie, în cazul în care nu au trecut mai mult de 6 luni de la înscrierea la acesta.

 

Când este recomandat să mergi la medicul de familie? 

Este recomandat să mergi la medicul de familie ori de câte ori simți că starea ta de sănătate este afectată sau există vreun factor care îți întrerupe rutina zilnică. De asemenea, este foarte important să apelezi la medicul tău pentru toate controalele și investigațiile de rutină anuale. Acestea sunt esențiale pentru a te asigura că depistezi și tratezi orice afecțiune la timp, evitând astfel alte complicații medicale neplăcute.

 

 

Întrebări frecvente 

 

Cât durează transferul de la un medic de familie? 

După acceptarea fișei de înscriere de către noul medic de familie, procesul de transfer ar trebuie să dureze maxim 15 zile lucrătoare.

Cum se înscrie nou-născutul la medicul de familie? 

Pentru înscrierea unui nou-născut la medicul de familie sunt necesare următoarele acte: copie certificat de naștere și copie bilete de ieșire din maternitate (mamă+copil).

Programează-te

Acest formular este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.

Clinica Max folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.

Află mai multe